Zhodnocení uplynulého roku

V roce 2018 se toho v našem oddíle opět událo celkem dost. Ze sportovního hlediska byla pro muže lepší jarní část. V ní po nepovedeném úvodu měl náš tým sérii osmi výher v řadě, která nás nakonec vyšvihla na konečné čtvrté místo tabulky krajské 1.B třídy. V nové sezoně se nám zatím tolik nedaří. Hodně omlazenému týmu se nepovedla první polovina podzimu, kdy jsme se chvíli krčili i na posledním místě tabulky. Druhá polovina už byla výsledkově lepší a tak přezimujeme nakonec na desátém místě se čtrnácti body. Starší žáci měli výsledky na podzim jako na houpačce. Získali 16 bodů a obsadili devátou příčku.

Co mě osobně velmi těší je, že se nám po dlouhé době podařilo vytvořit dva týmy přípravek. V současné době máme jak starší, tak mladší přípravku a spoustu dětí i mezi tzv. elévy (ti úplně nejmenší ještě chodící do školky). Jsou tréninky, kdy na hřišti trénuje až padesát dětí najednou. Všem lidem, kteří se u dětí od těch nejmenších až po žáky pohybují a pomáhají, bych chtěl velmi poděkovat. Bez nich by to nešlo.

V loňském roce se nám podařilo získávat opět i dotace. Z programu „Můj klub“ Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy jsme obdrželi finance, za které se nám podařilo zrealizovat soustředění mladší přípravky (9.–11.11.) a starší přípravky (7.–9. 12.). Obě soustředění proběhla ve sportovní hale ve Skalné a všem se moc líbila. Také jsme nakoupili z této dotace tři sady dětských dresů. Dále jsme s přispěním Karlovarského kraje a Nadačního fondu karlovarského kraje nakoupili další dvě hliníkové tréninkové branky (tzv. bezpečné branky). Z programu „Podpora údržby a obnovy sportovních zařízení“ Karlovarského kraje jsme obdrželi dotaci na rekonstrukci záchytné sítě za brankou u řeky Svatavy. Síť bude z nových hliníkových sloupků a bude prakticky po celé délce naší hranice s řekou. Prostor před touto sítí bude posléze upraven a bude vytvořeno malé tréninkové hřiště.

Na celoroční činnost a běžnou údržbu jsme získali finance z grantu Města Kraslice a od našich stálých sponzorů (Sametex, Kornet, pivovar Krušnohor), za což mnohokrát děkujeme. Když jsem u toho děkování, tak velké díky patří našim výborným fanouškům, kterých na naše domácí zápasy chodí v průměru více než sto a vytváří skvělou kulisu. Jsem rád, že nás podporujete, i když se někdy herně ne příliš daří a věřím, že to bude i nadále. Dále chci poděkovat rodičům, členům klubu a všem, kteří se okolo fotbalu jakkoli pohybují.

Na závěr jsem si nechal to nejdůležitější. Po mnoha jednáních došlo v našem klubu během léta k jedné velmi zásadní změně. Náš klub se rozhodl přenechat veškeré své nemovitosti městu Kraslice a nyní jsme již v areálu v dlouhodobé výpůjčce. Tento krok byl vyústěním jednání s městem Kraslice o vybudování nového zázemí našeho klubu. To, ve kterém v současnosti jsme (stavěno v roce 1980 pro spartakiádu jako provizorní řešení) je již v havarijním stavu. Již minulý rok jsme si jako klub nechali vypracovat architektonickou studii a nyní s novým zastupitelstvem města budeme hledat společně cestu, jak dosáhnout co nejdříve cíle nás všech, tj. nového a důstojného zázemí fotbalu v Kraslicích.

S pozdravem sportu zdar a fotbalu zvlášť vám přeji za Sportovní klub Kraslice-fotbal krásné prožití vánočních svátků a úspěšný vstup do nového roku 2019.

Tomáš Procházka, předseda klubu