Hodnocení podzimní části sezony trenérem A-týmu Walterem Schwarzem

Po krátké odmlce zdravím všechny hráče A-týmu i příznivce kraslického fotbalu. Před měsícem skončila podzimní část sezony okresního přeboru a proto je na místě krátké ohlédnutí. Na úvod ta nejdůležitější informace: po podzimních 13 kolech přeboru Sokolovska jsme zaslouženě obsadili 1. místo, se ziskem 35 bodů z 39 možných. Navázali jsme tak na úspěšné jaro, kdy jsme tuto část soutěže také vyhráli, ale v součtu s neúspěšným podzimem 2013 to stačilo pouze na konečné 3. místo. Ve všech 13 podzimních utkáních jsme určovali vývoj a průběh zápasu a bylo vždy pouze otázkou, jakým způsobem budeme řešit velké množství gólových šancí, které se nám v každém jednotlivém zápase naskytly.  V podstatě většina soupeřů proti nám vyrukovala se zataženou obranou a s úmyslem uhrát co nejpřijatelnější výsledek nebo co nejméně inkasovat. V celé řadě zápasů se nám podařilo soupeře jak herně, tak i kondičně vcelku jednoznačně přehrát a ještě mu nasázet gólovou nadílku.

Bohužel jsme odehráli i takové zápasy, kdy průběh střetnutí se nelišil od těch ostatních, avšak chyběla větší kvalita ve finální fázi a důraz nebo více klidu při zakončení. Právě kvůli již těmto zmíněným nedostatkům jsme tak uhráli několik pouze těsných, i když výsledkově vítězných utkání, ale hlavně jsme zbytečně přišli o 4 body za 2 remízy a následné prohry na pokutové kopy. I přesto, že celkový počet 64 vstřelených branek se zdánlivě může zdát jako dostačující, v poměru k zahozeným šancím je to málo. Větší konkurence i kvalita v útoku by se A-týmu Kraslic do budoucna moc hodila. I přes tyto dílčí nedostatky a vzhledem k aktuálnímu složení týmu jsem  přesvědčen, že náš tým má kvalitu i výkonnost na to, aby nemusel již příští rok hrát okresní přebor. Historicky ani výkonnostně sem prostě nepatří a náš cíl musí být opět navázat na roky nedávno minulé, kdy Kraslice dosahovaly celou řadu dobrých výsledků v krajských soutěžích Karlovarska. Nechci se mýlit, ale základ zdravého jádra tu v současné době je.

Na druhou stranu je vždy dobré si občas připomenout, do jakého "srabu" se Kraslice v minulých 2 letech dostaly a že za to nemohli nějaké nadpřirozené bytosti, ale pouze my sami svým přístupem a myšlením. Právě proto je důležité, že teď už snad více jak 90 % hráčů pochopilo, že jednotlivé zápasy i na úrovni okresu se nedají vyhrávat bez pravidelné přípravy a tréninků. Tento fakt  nám ukázkově předvedla loňská podzimní sezona, kdy relativně kvalitní tým Kraslic s řadou hráčů se zkušenostma z 1.A třídy i krajského přeboru obsadila po podzimní části okresního přeboru až 10 příčku s pouhými 18 body. Letos je bohudík počet bodů téměř dvojnásobný, ale přesto je na místě pokora a chuť pracovat na dalším zlepšení. Úkol pro nás všechny co se pohybujeme kolem kraslického fotbalu je tedy pro následující rok jasně daný:  z této někdy absurdní a občas neregulérní soutěže co nejrychleji zmizet. Nebude to úplně jednoduché a
budeme pro to muset také něco málo obětovat.

Jednou z těch "menších" obětí bude zimní příprava, která začne 10. ledna 2015. Bude se skládat podobně jako loni ze 2 cyklů. Ten první 5-ti týdenní bude obsahovat 3 tréninkové jednotky a ten druhý 3-týdenní,  bude obsahovat 3 tréninkové jednotky + víkendový přípravný zápas. Některé detaily jsou ještě v jednání (např. čas páteční haly), proto přesné rozpisy obdrží hráči A-týmu později. Co dodat na závěr?  Samozřejmě respekt a poděkování všem.  Především hráčům za solidní podzimní výkony a i ostatním členům "velké fotbalové rodiny" klubu SK Kraslice - fotbal za to, že opět začala tak trochu držet při sobě.  A pokud k tomu přidáme i fanoušky, kteří po určité kocovině začali opět objevovat adresu našeho stadionku, můžeme na sklonku roku 2014 alespoň trochu doufat, že fotbal v Kraslicích jde opět po té rovnější cestě. 

Schwarz Walter